Повечето от нас добре помнят сандвичите принцеси, белязали детството на поне две поколения. Става дума за знаменитите запечени филийки с кайма. Едва ли в кралския двор са поднасяли такава храна на благородниците, затова е интересно откъде всъщност произлиза името.
Интересен факт е, че в някои региони на страната, същите сандвичи са известни с името Странджанки, като се добавят яйце и чубрица към каймата.
Няма да ни е трудно да се сетим, че основната идея на това да мажем каймата върху парче хляб е начин да я пестим. Все пак количеството, което бихте използвали за едно кюфте, може да послужи за два сандвича.
Така че нашите родители или баби и дядовци, сътворяват тази закуска в името на икономията. В този ред на мисли, неслучайно ''принцесите'' се появяват именно по времето на социалзма. Ако сте си мислили, че зад наименованието им се крие стара история с български царе, ще трябва да ви разочароваме.
В онези години е било обичайно храната да се кръщава на определени места с историческо, географско или културно значение. Смята се, че така обичаните филийки с кайма не правят изключение.
Името им идва от открита през 60-те години могила край Враца, в която се вярва, че е заровена тракийска принцеса. Отличен повод да се кръсти храна на това макар и не толкова значимо събитие.
Дали Тракия наистина се пада на територията на Враца, е спорен въпрос, но така или иначе ''тракийска принцеса'' е твърде дълго име за закуска, така че естествено с времето се запазва само втората част - принцеса. Принцесите по онова време гордо са присъствали във всеки дом, редом с бонбони "Афора", "Тракия" и кашкавал "Витоша".
Ако искате да почерпите още идеи за вкусни закуски, вижте и рецепти за:
Виж също как се прави кайма за принцеси.
Коментари