Gotvach.bg»Съвети»Как се навива саралия?

Как се навива саралия?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265

Саралията представлява вита баница с орехи и захарен сироп (може да се добави и локум).

Как се навива саралия - вижте повече в следващите редове:

Разпределят се кори за баница или тесто фило (около 16 листа), като се сгъва всяка по дължина през средата. Намазват се леко с около едно пакетче разтопено масло и се поръсват с 1-2 лъжици плънка. Навива се всяка кора с тънка точилка, събират се двата края и се изважда точилката.

Сварява се захарен сироп от 2 ч.ч. кафява захар, 2 ч.ч. вода в малка тенджера, след което се отстранява от котлона, добавят се 2 с. л. лимонов сок, ванилия и се оставя да изстине.

Смесват се около шепа смлени орехи, чаена чаша кафява захар, галета, настъргана ябълка и парченца локум в купа (това е примерна плънка, с която се пълнят саралиите). Навитите на руло саралии се разряват на две през средата.

Приготвените навити саралии се подреждат в намазана с масло тава, покрита с пергаментова хартия.

Намазват се масло отгоре и се пекат в предварително загрята до 190°C фурна до златисто. Изваждат се и се заливат с охладения захарен сироп. Оставят се да се накиснат за една нощ преди сервиране.

Вижте и нашите предложения за:

- сладка баница;

- баклавички;

- турски сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен