Саралията представлява вита баница с орехи и захарен сироп (може да се добави и локум).
Как се навива саралия - вижте повече в следващите редове:
Разпределят се кори за баница или тесто фило (около 16 листа), като се сгъва всяка по дължина през средата. Намазват се леко с около едно пакетче разтопено масло и се поръсват с 1-2 лъжици плънка. Навива се всяка кора с тънка точилка, събират се двата края и се изважда точилката.
Сварява се захарен сироп от 2 ч.ч. кафява захар, 2 ч.ч. вода в малка тенджера, след което се отстранява от котлона, добавят се 2 с. л. лимонов сок, ванилия и се оставя да изстине.
Смесват се около шепа смлени орехи, чаена чаша кафява захар, галета, настъргана ябълка и парченца локум в купа (това е примерна плънка, с която се пълнят саралиите). Навитите на руло саралии се разряват на две през средата.
Приготвените навити саралии се подреждат в намазана с масло тава, покрита с пергаментова хартия.
Намазват се масло отгоре и се пекат в предварително загрята до 190°C фурна до златисто. Изваждат се и се заливат с охладения захарен сироп. Оставят се да се накиснат за една нощ преди сервиране.
Вижте и нашите предложения за:
- баклавички;
- турски сладкиши.
Коментари