Фило е хрупкаво, тънко и многослойно тесто, което е много вкусно.
Какво точно представлява тестото фило
Фило е изключително тънък, почти прозрачен лист тесто, познато у нас като фино точени кори за баница.
Фило тестото се използва най-често в средиземноморските страни и Близкият изток. Може да се използва за направата както на сладки, така и на пикантни изделия.
Самото тесто е и еластично. Можете да си направите такъв вид тесто и в домашни условия, но това отнема много време. За някои хора, в това число и професионалисти, предварително направеното тесто фило улеснява много по-нататъшна работа с него. В повечето супермаркети може да се намери във фризерите за замразени теста.
Съвети за използване на фило тесто
- Трябва да държите това тесто замръзнало и да го размразявате бавно. Трябва да сложите замразеното тесто в хладилника да се размрази най-малко 1 ден преди да го използвате. То е толкова тънко и крехко, че ако се размрази много бързо, тестото ще бъде съсипано;
- Трябва да го поддържате влажно - Тестото фило изсъхва много бързо. Винаги трябва да го държите в пластмасовите опаковки, с които сте го купили, и го покрийте с влажна кухненска кърпа. Това ще ви гарантира, че тестото ви ще остане еластично, докато го обработвате;
- Направете слоеве - Фило тестото е много тънко и затова трябва да използвате няколко слоя, за да направите хубави сладки баници или солени печива, пай със сирене и т.н. Но не слагайте просто лист върху лист, най-хубаво е след всеки слой да слагате мазнина.
Фило тесто може да употребите в много вкусни рецепти като:
- баници с праз;
- солен пай.
Коментари