Кускусът са малки сушени тестени зърна, които са приготвени от едросмляна твърда пшеница или от пшеничен грис. На вкус се доближава до различните видове паста, но тъй като е изключително малък, той се овкусява много по-равномерно. Най-често кускусът се вари и се яде като юфка.
Кускусът се сварява много лесно – слага се във вряща подсолена вода и се вари до готовност. Варенето му не отнема много време – най-често са необходими 5-10 минути, тъй като зрънцата са малки и увират бързо. Може да слагате няколко капки олио във водата, за да не се слепват зрънцата.
Вече свареният кускус може да се комбинира с месо и различни зеленчуци. Имайте предвид, че различните видове кускус се сваряват за различно време – т.напр. гръцкият и мароканският се сваряват много по-бързо, докато на някои други видове може да са им необходими и 15-тина минути.
За да сте сигурни, че кускусът е добре сварен, най-добре пробвайте зрънцата. Кускусът е важна част от здравословното хранене, защото е изключително богат на фибри и магнезий.
Вижте и няколко идеи как можете да си приготвите кускус: салата с кускус, пълнени чушки с кускус, табуле с кускус.
Коментари