Агнето всъщност е бебето на овцата (овена), което е на възраст под дванадесет месеца и след една година става овца (овен).
Възрастните женски животни се наричат овца, а възрастните мъжки - овен.
Въпреки че основното нещо, което отличава овнешкото месо от агнешкото месо е възрастта на животното, има и някои други разлики, които трябва да знаете.
Възрастта на животното има значение, защото агнетата и овцете се продават на различни цени в търговската мрежа.
Купувачите на тези животни са готови да платят повече за агнетата. Една от основните причини, поради които агнетата са по-търсени, е вкусът на месото им.
Агнешкото месо е много сочно и крехко. Поради тази причина е предпочитано пред овнешкото в повечето страни по света.
Въпреки това има някои страни, където овнешкото месо е по-търсено месо. Все пак всичко е въпрос на вкус!
Можете да разберете възрастта на овцата (овена), като погледнете зъбите им. Всяка година, докато овцата (овена) навърши четири години, ѝ (му) растат по два зъба. Едногодишното агне има два зъба, а двугодишната овца има четири зъба.
Сготвеното с агнешко създава традиционна уютна атмосфера у дома. Вижте как се приготвя и вкусно печено агне и агнешка плешка.
Коментари