Зеленчуците са изключително полезна за организма храна, която доставя ценни витамини и минерали.
Зелената салата е характерен пролетен зеленчук, който притежава много хранителни качества. В състава му влизат витамини A, B, C, E, полезният витамин K, както и доста фибри.
А ето какво можете да направите при увяхване на вече откъсната салата, която сте забравили в хладилника. Ако вашата салата е увехнала и е загубила свежестта си, има вариант да я спасите.
Най-ефективният метод за възвръщане на свежестта на вашата салата е като я поставите в купа, пълна с вода. В нея добавете няколко капки лимонов сок и след това я поставете в хладилника за половин час.
Когато това време измине, вашата салата трябва да бъде отново хрупкава и свежа.
Характерното за зелената салата е, че има различни сортове, които се делят на летни и есенно-зимни. Общото между тях е, че обичат слънцето и топлината, затова оптималната температура за отглеждане е в рамките на 16-20 °C.
Въпреки това зелената салата се смята за непретенциозен зеленчук, който може да се развива при полагането на минимални усилия.
Важно е обаче да се спазват определени правила при отглеждането на този зеленчук. Едно от тях е да се следи влажността на почвата и да се полива при необходимост. Ако допуснете този пропуск и температурите навън са високи, то много вероятно ще се стигне до постепенно увяхване на салатата. Това води до пожълтяване или покафеняване на листата, както и до загуба на техния свеж вид.
Положителният аспект при това явление е, че в ранен стадий може да бъде контролирано и дори предотвратено изцяло.
След като сте съживили полезната маруля или зелена салата, може да си приготвите с нея дори таратор със салата.
Коментари