Агне, шиле и овца всъщност е едно и също животно на различни възрастови етапи.
Разграничаването им е много лесно, защото агнето и шилето са с размери по-малки от овцата.
Въпреки това в зависимост от вида, може да ви е трудно да разграничите двете, защото някои видове растат много бързо.
Все пак значителна разлика между агне, шиле и овца е, че овцете имат рога, докато агнето и шилето са без рога.
- Агнето е бебе, което е на по-малко от 1 година и още бозае мляко;
- Шилето е вече отбито, не бозае мляко и консумира вече фуражи;
- Овцата е на възраст над една година и консумира фураж.
Агнешкото месо е много крехко месо, което се готви лесно, докато шилето и овцата имат по-твърдо месо, което отнема повече време за приготвяне.
Агнето и шилето имат по-малко вълна в сравнение с овцата.
Друга съществена разлика между агне, шиле и овца е, че агнето и шилето имат по-къса опашка, често по-малка от 10 см, докато овцата има по-дълга опашка.
Овцете са с чифт зъби, които се появяват след навършване на една година. Тези зъби са постоянни и впоследствие всяка година се появява нов чифт.
Ако сте се заредили с 1-2 килограма крехко месце, то непремнно пригответе:
- агнешко в гювеч;
- агнешка главичка.
Коментари