Gotvach.bg»Съвети»Какви чушки се слагат за сурова туршия?

Какви чушки се слагат за сурова туршия?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94228882
Какви чушки се слагат за сурова туршия?

Есента е сезонът, през който можете да намерите на пазара най-голямо разнообразие от зеленчуци. Обичайно около Архангеловден се приготвят туршиите и киселото зеле, защото става по-студено и няма опасност от прекалено бързо втасване на зимнината, така характерно при по-топлото време.

Когато зеленчуците в туршиите ферментират, стават много полезни поради съдържанието на витамини и пробиотици в тях.

Зеленчуците в туршиите не трябва да съдържат пестициди и да бъдат отглеждани с изкуствени торове.

Рецептите за туршии са разнообразни - от царска туршия, ловджийска туршия до сурова рязана туршия и др. Всички те се приготвят по стар български обичай в България.

Рецептата за сурова туршия обикновено съдържа разнообразие от зеленчуци, като основно се използват червени (зелени) чушки или камби, моркови, карфиол, целина с листата, зелени доматчета, хрян на вкус, а за саламурата - оцет, вода и сол.

За направата на сурова туршия може да използвате всички видове чушки - чорбаджийски, люти чушки, камби, Сиврия, обикновени пиперки - зелени и червени и т.н.

Или по-точно:

Червени чушки - 4 кг, може и камби

Моркови - 1 кг

Карфиол - 2 кг

Целина с листа - 2 глави

Зелени доматчета - 2 кг

Хрян на вкус

За саламурата:

Оцет - 500 мл

Вода - 700 мл

Сол - 100 г

Втасването става за три-четири седмици, а при по-топло време протича по-бързо. По време на ферментацията бурканите се държат на хладно, но не и на отрицателни температури.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати