E217 е хранителна добавка, която се използва широко в хранително-вкусовата промишленост като консервант. Този консервант не се различава по химичен състав от Е216 (пропил р-хидрокси бензоат). Получава се по синтетичен начин.
Химичното наименование, под което може да се намери Е217, е натриев пропил р-хидрокси бензоат. Химичната формула на веществото е C10H11O3Na. Представлява кристален бял прах, който се разтваря добре във вода.
Добавката има силна антимикробна активност, спира растежа на бактерии, плесени, дрожди и различни гъбички.
Поради тази причина се използва в козметиката на водна основа за външна употреба (шампоани, лосиони, кремове и др.). В хранително-вкусовата промишленост Е217 се използва заедно с добавката Е216 като консервант в сладкарските изделия и месните продукти.
Дневният прием на натриев пропил р-хидрокси бензоат не трябва да надвишава 10 мг/кг телесно тегло.
Когато се погълне, натриев пропил р-хидрокси бензоат (E 217) може да предизвика редица заболявания като: астма, уртикария, възможно изтръпване в устата, силно стомашно дразнене или алергичен дерматит.
Противопоказен е за астматици, страдащи от хипотония. Може да предизвика още:
- главоболие;
- чревно разстройство;
- хиперактивност при деца и други.
Веществото е канцерогенно, в състояние да предизвика освобождаването на хистамин и появата на различни алергии, както и да повлияе неблагоприятно на сърдечно-съдовата система.
Поради възможното отрицателно въздействие върху човешкото здраве добавката Е217 е строго забранена за използване в хранително-вкусовата промишленост в много страни.
Налице е забрана за внос на продукти, съдържащи E217, в ЕС.
Коментари