Алабашът е сред най-полезните зимни зеленчуци наред с ряпата и червеното цвекло. Това растение, което не може да се похвали с кой знае колко дълга кулинарна история, ядливата му част е коренът.
При по-младите и пресни растения освен корена могат да се използват и листата.
Алабашът се отглежда Северна Европа, както и у нас, рецепти с алабаш са типични за Европейската кухня, както и за Азиатската кухня, почти не се използва алабаш отвъд океана - в Америка.
Най-добре е този зеленчук да се консумира в сурово състояние, но много хора го използват и сварен. Когато се свари, от алабаша може да се приготвят вкусно пюре или, заедно със сварено червено цвекло, салата.
Салатата от настъргани сурови алабаш, ряпа, моркови, червено цвекло и кисела ябълка, овкусени със зехтин и лимонов сок е зимна витаминозна бомба.
А най-лесният начин, по който може да се консумира алабаш, е само обелен, нарязан на филийки и посолен.
Ако решите да започнете зимна диета, поради ниското си съдържание на мазнини, алабашът ще бъде ваш верен помощник в постигането на желаните килограми. Разбира се, за да отслабнете, ще трябва да хапвате по-скоро салата с алабаш, моркови и ябълки, отколкото алабаш със сос Бешамел.
Този вкусен кореноплоден зеленчук не е подходящ за хора, които страдат от подагра, защото съдържа пикочна киселина.
Виж също как се бели алабаш, как се съхранява алабаш и научи кои са най-полезните зеленчуци на земята.
Коментари