Алабашът не е от най-предпочитаните есенни зеленчуци, но няма да сбъркате, ако го включите в менюто си, тъй като е много полезен за организма. Ако решите да го направите, вероятно ще се сблъскате с проблема с трудното му белене. Ще ви дадем няколко идеи как да го направите по-лесно, за да не ви откаже тази манипулация да го консумирате занапред.
Първо, измийте добре алабаша под течаща вода. Ако е със стъблата и листата, първо, ги откъснете - те също са ядливи, но рядко се използват, така че можете да ги изхвърлите, ако не ви трябват.
Когато имате голям алабаш, най-малко 10 сантиметра, ще трябва да го разрежете на четири и да премахнете сърцевината, преди да го обелите. За да направите това, поставете зеленчука върху голяма дъска за рязане, дръжте го в едната си ръка и използвайте другата си ръка, за да го разрежете наполовина с готварски нож.
Имайте предвид, че външната кожа на алабаша е много жилава. Уверете се, че го държите здраво в ръката си, за да не се изплъзне, докато го режете. Нарежете алабаша на четвъртинки, ако е по-голям от ръката ви. Ако вашият е достатъчно малък, за да се побере в дланта ви, можете да пропуснете тази стъпка.
В центъра на алабаша има твърда вътрешна сърцевина. Ще искате да я премахнете преди готвене. Използвайте острия връх на ножа, за да изрежете вътрешната сърцевина от всяка четвъртинка. Ако имате по-малък алабаш, можете да оставите сърцевината в зеленчука. При варенето ще омекне.
Следва белене на здравия външен слой на алабаша. Не се препоръчва да се прави с белачка, тъй като е доста груб. На всяка четвърт от алабаша ще забележите, че горната и долната част имат дебело, дървесно стъбло. Отрежете тези части с ножа. Така частите на алабаша ще се белят по-лесно. Тези дървесни стъбла са много жилави и не са годни за консумация. При варене няма да омекнат.
Дори при малките алабаши кожата може да е твърде твърда. Използвайте нож, за да изрежете бавно и внимателно външния слой. Тази стъпка ще отнеме много манипулации с ножа.
Ще разберете, че сте приключили с беленето, когато цялата луковица стане почти бяла. Винаги бъдете изключително внимателни, когато използвате нож. Режете бавно и далеч от тялото си, за да избегнете нараняване.
Можете да използвате белачката за зеленчуци, за да премахнете допълнителната кожа, която по-големият нож може да е пропуснал. Може да видите останала зелена кора (или лилава, в зависимост от цвета на алабаша, който сте избрали). Това може да се отстрани с помощта на остра белачка за зеленчуци.
Вижте още:
Коментари