Ореховите ядки са изключително полезни. Мнозина ги определят като универсално лекарство. Орехите са богати на хранителни влакна, протеини, витамини и минерали. Те се отличават с високо съдържание на ненаситени мастни киселини, в т.ч. омега-3. Освен това съдържат голямо количество калий, магнезий, фосфор и др.
Разбира се, най-добре е да бъдат консумирани в сурово състояние, но мнозина ги предпочитат печени. Самият процес по приготвянето им е изключително прост. Достатъчно е да напръскате съвсем леко разполовените орехови ядки с малко вода, да ги посолите и да ги поставите във фурната.
Орехите се пекат около 15-20 минути в предварително загрята на 170-градуса фурна с вентилатор, като по време на печенето се разбъркват два-три пъти. Ако не ви се чака толкова дълго можете да ги изпечете и в микровълновата фурна.
Печенето на орехи в микровълнова фурна отнема около 1-2 минути за 100 г ядки, като трябва да сте особено внимателни да не ги прегорите.
Редовната консумация на орехи - независимо дали в сурово или изпечено състояние, действа укрепващо върху костната система, облекчава сърдечните нарушения, нарушенията в зрението и подобрява състоянието на болни от диабет.
Вижте също за какво са полезни преградите на орехите и научете как да използвате листата от орехи.
Ако пък имате орехи под ръка, опитайте непременно тази френска селска торта или опитайте тези класически домашни ореховки.
Коментари