Как да си направим чисто масло?

Как да си направим чисто масло?
Снимка: gotvach.bg

Домашно приготвеното масло е с много по-добър вкус и здравословни качества. То не съдържа добавки, консерванти, оцветители и други вредни за организма съставки. Истинското домашно масло е полезно за организма, защото е богато на омега-9 мастни киселини, има противовъзпалително действие, укрепва имунитета и носи редица други здравословни ползи. Как обаче да си приготвим масло в домашни условия?

Истинското масло се получава от неварен пресен каймак. Каймакът се получава, като прясно издоено мляко се сипва в плитка тава, като дебелината на пласта мляко е около 2 см. Оставете млякото да престои една нощ на хладно. С голяма дървена лъжица внимателно оберете каймак, като го сипвате в купа.

Имайте предвид, че за да получите около 1 л каймак са ви необходими приблизително 5 л мляко. След като сипали каймака в купа, започнете да разбивате с миксер. Първоначално ще получите прясна бита сметана, която може да се използва и за сладкиши, стига да я смесите с малко захар. Продължете да разбивате докато видите, че маслото започне да се отделя на бучки по стените на купата.

Отцедете отделилата се суроватка. Сложете купата под чешмата и я напълнете с вода и продължете да разбивате. Отцедете водата и налейте пак. Направете тази процедура няколко пъти, за да може суроватката да се отцеди и накрая да остане число масло. Съберете отцеденото масло на топка и отново го отцедете. Завийте го с фолио или торбичка, направете няколко дупчици по повърхността му. Съхранявайте в хладилник.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати