Бадемите са изключително здравословни ядки, които са богати на витамини, фибри и минерали. Могат да се консумират както в суров, така и в печен вид, като освен за директна консумация са подходящи и за добавяне към каши и салати, протеинови шейкове, мюсли, макарони. С тях могат да се гарнират някои видове риба, често се използват като част от гарнитурите на дивеч.
Как обаче да съхраним бадемите? Бадемите, които се продават директно с черупките имат най-дълъг срок на годност. Избирайте такива, чиито черупки не са разделени, оцветени или изглеждащи твърде стари.
Черупките на бадемите трябва да са еднакви на цвят, да не са сбръчкани и меки. Съхранявайте ги на прохладни и сухи места, далеч от директна слънчева светлина. Ако купувате бадеми без черупка, трябва да ги съхранявате в плътно затворен съд на сухо място, също далеч от слънчевата светлина. Бадемите имат високо съдържание на мазнини, затова трябва здаължително да са на сухо и прохладно място.
Както бадемите с черупка, така и обелените могат да се се замразяват, като така срокът им на годност е до една година. Обелените сушени бадеми пък може да се съхраняват в хладилник за срок до половин година.
Коментари