Gotvach.bg»Съвети»Кога и как се бере мащерка?

Кога и как се бере мащерка?

Vannq88Vannq88
Помощник Готвач
1716288
Кога и как се бере мащерка?

Дивата мащерка е многогодишно тревисто растение и има над 35 разновидности на тази билка. Можем да я срещнем край горите, ливадите, пътищата и скалистите слънчеви места. Среща се из територията на цяла България.

Тя е една от многото наши ценни билки заради отхрачващото си действие, при проблеми с бронхиална астма, белодробно възпаление и бронхоплевмония. Успокоява сухата кашлица и спомага за изхвърлянето на секретите. Също така действа и нервноуспокоително и спазмолитично при язва, гастрит, колит.

Освен за направата на чай мащерката се използва още за компреси, гаргари, отвари и бани.

Народната медицина я препоръчва при чревно разтройство, безсъние, малокръвие, кожни и нервни заболявания. Мащерката можем да я срещнем и в кулинарията като подправка, също така и в кремовете, тоалетните млека, шампоаните и маските за лице. Маслото от мащерка се използва за масаш при артритни заболявания.

От мащерката се бере надземната част от растението по време на цъфтеж, който обикновенно е в периода от май до септември. Ще я разпознаете по малките лилави цветчета и силен аромат.

След като я наберете е необходимо да я изсушите и приберете в хартиени пликове на сухо и проветливо място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати