Gotvach.bg»Съвети»Може ли да се консумират соеви продукти по време на бременност?

Може ли да се консумират соеви продукти по време на бременност?

Може ли да се консумират соеви продукти по време на бременност?

Бременността е уязвим период, през който бъдещите майки трябва да полагат определени грижи за своя хранителен режим, физическо натоварване и навици.

Храненето по време на бременност изключва от менюто някои храни, а други препоръчва. Някои бъдещи майки си задават въпроса дали могат да консумират продукти със съдържание на соя. Добрата новина е, че отговорът е положителен, но количествата трябва да бъдат умерени.

Ето какво обаче трябва да знаете за консумацията на соя по време на бременност.

Прекомерната консумация на соя може да включва някои опасности. Те са свързани със съединението изофлавони, което представлява растителни естрогени. Съединението се доближава до хормона естроген, който се грижи за развитието при жените – менструален цикъл и бременност.

Изследванията обаче до този момент не могат да откроят дали това съединение действа по същия начин като естрогените, затова неговото действие е противоречиво.

Някои изследвания дори откриват токсични минерали в соевите храни като тежкия токсичен метал кадмий. Други проучвания сочат, че някои от соевите храни съдържат алуминий, който е вреден, заради действието си на невротоксин.

Ето какво е препоръчителното количество соя по време на бременност:

- 1 чаша соево мляко;

- ½ чаша темпе;

- ½ чаша заместител на соево мляко;

- ½ чаша соеви зърна.

Соята е бобово растение, а самите соеви зърна представляват добър източник на протеин. Най-известните соеви храни са:

- Тофу – соева извара, приготвена от подсирено соево мляко;

- Едамаме – незрели зърна от соя, които се сваряват и посоляват преди консумация;

- Соево мляко;

- Темпе – ферментирали соеви зърна, които са смесени с ориз или други зърна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати