gotvach.bg»Съвети»Как се чисти телешки и свински език

Как се чисти телешки и свински език

Как се чисти телешки и свински език

Ако обичате свински и телешки език, но не знаете как точно да ги обработите и почистите, преди да ги сготвите, то този съвет е за вас. Ще ви разкажем как се почистват свински и телешки език.

Как се почиства свински език

Започваме със свинския. Свинският език става много вкусен, ако се сготви по правилния начин. В него се съдържа доста добро количество желязо. Заради това е препоръчителен за консумиция от деца и възрастни. Как можем да го почистим?

Първо, езикът трябва да бъде много добре измит със студена вода, след това трябва много внимателно да се мине с четка от всички страни. След което се изплаква много добре отново със студена вода. Каратията се поставя в тенджера и се залива с достатъчно студена вода, която напълно да го покрие. След това се слага една супена лъжица сол. След това се слага капак и се оставя да заври - оставя се да ври за 10 минути. След това водата се изхвърля и езикът се измива много добре, този път с топла вода. След това отново се слага да ври, този път се покрива с гореща вода като се добавя 1 ч.л. сол на 1 кг език.

В началото казахме, че свинският език се слага в студена вода с една супена лъжица сол се прави, защото по този начин кръвта от езика излиза и тя много бързо се съсирва. За това първата вода се изхвърля и езикът се измива много добре.

Ако месото е малко по-старо, варенето на езика отнема между 1.5 и 3 часа. След това се набожда с вилица. Ако вилицата влиза лесно, езикът е готов. След това лесно се почиства от външната по-бледа ципа. Езикът се съхранява във водата, в която е врял, докато не ви потрябва.

Как се чисти телешки език

Телешкият език отнема много време за готвене - някъде около 3 часа. В него се съдържат добро количество минерали, в това число и витимани като РР, цинк. В него има също йод, калий, фосфор, желязо и др.

За да се получи телешкият език нежен и вкусен, той трябва да бъде правилно изчистен.

Телешкият език, който е в сурово състояние, трябва да бъде почистен добре от всякаква мръсотия, слуз или останала по него кръв /виж как се чисти телешки език/. Преди обаче да бъде почистен, е добре да бъде накиснат за половин или един час в студена вода. Така ще е по-лесно да паднат всички отпадъци, които са полепнали по езика.

След като се бъде изваден от водата, се слага в хартиена кърпа, за да се подсуши добре. Почиства се леко и с много внимателни движения, като се премахва неприятната плака, като се премахват и мазнини, ако има такива. Преди да го сготвите, отново се измива със студена вода.

Следващият етап от почистването на езика се прави, след като езикът вече бъде сготвен. Слага се в студена вода, чака се да заври, готви се 15 минути, маха се и след това се залива с вряла вода, вари се и след това отново се измива.

С така приготвената карантия може да приготвите:

- език в масло;

- език на фурна;

- език на тиган;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати