Как се налага сланина?

Как се налага сланина?

С наближаването на зимата и застудявянето на времето все повече хора се замислят дали да не напълнят един бидон с наложена сланина за мезе. Приготвянето ѝ съвсем не е трудно, а при правилно съхраниние този традиционен български деликатес може да присъства на трапезата ви чак до пролетта.

Най-важното условие при приготвянето на наложена сланина е да се сдобиете с прясна домашна сланина от току що заклано прасе. След това сланината заедно с кожата се накисва за ден-два в подсолена вода, за да се отцеди кръвта, като по този начин се увеличи и срока на съхранение.

Сланината се отцежда от водата и се нарязва на квадратни или правоъгълни парчета. На дъното на съда, в който ще съхраняваме сланината, се слага пласт едра сол (за предпочитане морска сол) и отгоре се подреждат парчетата сланина с кожата надолу. Те трябва да се поставят много плътно. Покриват се със слой сол и отново се реди сланина, като съдът се пълни до 5-6 см преди ръба.

Върху последния пласт със сол се слага сняг, който се трамбова здраво. Ако нямаме под ръка чист сняг наливаме преварена и охладена вода, която да покрие наложената сланина и я затискаме с дебела чиния и нещо тежко. Наложената сланина трябва да престои около 20 дни преди да стане готова за консумация. Едва след това ще може да изненадате близките си с вкусен боб със сланина.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати