Кой е открил пицата?
Ko je izmislio picu?Who Invented Pizza?
gotvach.bg»Съвети»Кой е открил пицата?

Кой е открил пицата?

Кой е открил пицата?

Пицата може да бъде определена като един от най-големите дарове, които Италия е подарила на кулинарния свят. Макар да не представлява никак сложна или взискателна рецепта, пицата се превръща в световен феномен, като днес почти не се среща човек, който да не я обожава.

Смята се, че думата пица е с латински произход и буквално се превежда като питка. Историята зад създаването на нейната рецепта обаче е комплексна и подлежи на противоречиви теоретичния вярвания.

Кой се смята за създателят на пицата, която познаваме днес?

Вярва се, че първите опити за пица датират още от Древен Рим при окупацията на Палестина, когато римските войници разбират за хрупкав европейски хляб и започват да си правят подобен при завръщането си у дома.

Други археологически теории приписват откриването на пицата към бронзовата епоха в територията на Венето.

Истината е, че класическата рецепта за пица, която познаваме днес, се заражда през 18 век в Италия. Като роден град на пицата се смята Неапол, а като човек, който добавя последните щрихи към завършената рецепта е Рафаеле Еспозито. Той е дежурният пицар в Неапол, който е на работа при посещението на италианската кралица Маргарита.

Еспозито създава специална рецепта за пица на кралицата, която е обагрена в трите цвята на италианското знаме – червено за домат, бяло за моцарела и зелено за босилек. Това е и рецептата за класическата пица Маргарита, която познаваме днес.

Вижте някои идеи за:

- вегетарианска пица;

- пица с кайма;

- пица Калцоне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати