Ако се чудите какво точно представляват питките Лаваш, в този съвет ще ви разкажем за тях. Произходът на тези арменски питки е доста оспорван от редица държави от Близкия изток.
Някои от тях са Армения, Иран и Азербейджан. В случая не произходът е важен, а техният уникален вкус и това, че могат да се хапват и от хора, спазващи диета, и това, че се правят много бързо.
За направата на Лаваш са нужни само три продукта - брашно, вода и сол.
Колкото ще са дебели тези плоски питки, строго зависи от това колкото тънко ще си разточите тестото. По традиция обаче този постен хляб се прави колкото се може по-тънък. Това зависи и от вашият вкус, ако желаете можете да си ги направите и по-дебели, а ако искате да станат хрупкави, просто ги препечете.
Пропорциите за направата на тези питки са 3:1, тоест 3 части брашно, 1 част вода и сол.
Как се приготвят питки Лаваш
Съставките се смесват и от тях се замесва еластично тесто, като трябва да се меси около 5 минути. След като е вече омесено, се разделя на топки и се оставя върху плот, поръсен с брашно, за около 20-30 минути.
След това всяка топка се разточва на тънко в кръгла форма или във формата на тавата, в която ще ги печете.
Фурната трябва да се загрее на 200 °C. Малките питки трябва да се пекат по 7-8 минути от всяка страна.
Колкото повече ги държите във фурната, толкова по-твърди и хрупкави стават.
Вижте още вкусни предложения от арменската кухня.
Коментари