Казват, че най-важният изпит за майсторите-готвачи във Франция е приготвянето на ориза. В това няма нищо чудно, защото всъщност наистина трудно се прави вкусен и сочен ориз на фурна.
Преди да пристъпите към печенето на ориза проверете на опаковката, какво е съотношението ориз-вода за конкретния сорт, така няма да има опасност да разварите или да го оставите твърде суров.
Дали предварително ще запържите лука за кратко или директно ще го сипете в тавата си е ваш избор. Важното е да добавите достатъчно мазнина, защото оризът я обича. Печенето на ориз отнема около 30-40 минути, като това зависи отново от сорта на ориза, вашата фурна и т.н.
Препоръчително е да угасите фурната, когато видите зърната ориз да се показват над течността (вода или бульон) и да оставите ястието вътре на топло още поне 20 минути.
И сега, когато ви разкрихме тайните на печения ориз, можете да впечатлите близки и приятели с ориз с мляко на фурна, пиле с ориз или дори с оризов пудинг.
Коментари