gotvach.bg»Съвети»Колко дълго издържат дюлите

Колко дълго издържат дюлите

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
25166117
Колко дълго издържат дюлите

Дюлите са едни от последните плодове, които се събират от овощните дървета. Те са и едни от най-издържливите поради плътната си структура и дебелата си кора. Но колко дълго ще издържат на съхранение дюлите, пряко зависи от начина и условията на съхранение.

Обикновено малките плодове и тези, които са повредени, ударени или надраскани се оставят за по-нататъшна обработка. За съхранение се избират едри и здрави дюли, без петна, драскотини и натъртвания.

Дюлята, която сте избрали, трябва да се избърше със суха кърпа. След това внимателно я поставете в кутии с отвори за вентилация.

На дъното на кутията се поставят дървени стърготини или суха слама.

По възможност увийте всички плодове с хартия или фолио.

Ако планирате да съхранявате дюля за дълго време, трябва да я проверявате понякога. Не трябва да се допуска гниене на плодовете. Добрите условия ще запазят продукта по-дълго.

Температурата трябва да е около нулата. Влажността не трябва да надвишава 80%. Важно е да се проветри помещението. Ако реколтата е малка, може да се увие в хартия и след това да се постави в хладилника. За съхранение на голямо количество реколта е по-подходящо мазе или изба.

Основното нещо е да не съхранявате круши близо до дюля.

Така, правилно съхранявани, дюлите могат да издържат дори до пролетта. Но регламентираните срокове, в които е доказано, че плода ще е годен за консумация са 3 месеца в хладилник или хладно помещение. При съхранение във фризер годността се повишава на 9 месеца.

Въпреки факта, че дюлите могат да се съхраняват дълго време, все пак те са и много податливи на увреждания и гниене, особено ако плодът е откъснат от дървото добре узрял. Затова за по-дълго съхранение изберете по-зелени плодове, за да може да приготвяте по-дълго време любимите си дюлеви сладкиши или пък мъфини с дюли.

Прочети също как се правилно съхраняват дюли и за какво е полезна дюлята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати