Чесънът е не само ароматен хранителен продукт, завоювал почетно място в кулинарията на много народи, но и също толкова ценени лекарствено средство. Смята се, че извън кухнята чесънът има над сто различни приложения, като едно от тях е именно борбата с високото кръвно.
Множество изследвания са показали, благотворното въздействие на чесъна се дължи на полезните вещества в състава му. Доказано е още, че в страните, където се консумира повече чесън, по-малко хора страдат от сърдечни заболявания.
Според специалистите най-ефикасен е суровият чесън. За да се активират полезните му съставки, той трябва да се смачка или счука. След това може да се приеме заедно с други храни под формата на различни ястия. Когато се подлага на термична обработка, голяма част от полезните му вещества се унищожават и той губи от лековитите си способности. Ето защо не се препоръчва да се вари или пържи.
За да понижите кръвното си налягане, е достатъчно да похапвате по 2 сурови скилидки чесън на ден. По-голямо количество не е препоръчително, тъй като може да доведе до сънливост и отпадналост.
Много от хората не могат да понасят наситено ухание на чесъна, но това не значи, че трябва да се отказват от неговото лековито въздействие. В аптеките вече има голямо разнообразие от хранителни добавки, съдържащи чесън, така че могат да се възползват от тях, ако пожелаят.
Коментари