Gotvach.bg»Съвети»Как се използва желатин на листа

Как се използва желатин на листа

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Как се използва желатин на листа
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.

Желатинът е основен, свързващ продукт при печенето. Използва се за направата на желета в солени и сладки ястия. Да знаете как да ползвате желатин на листа, е много важно, тъй като неправилното му ползване може да причини значителни проблеми в готовите продукти.

Желатинът е безвкусна и безцветна съставка. Той е естествен продукт. Получава се от съдържащи колаген животински суровини - като правило от свинска кожа и кости.

Желатиновите листа са най-често срещаната форма за ползване в готварството и обикновено са под формата на крехък лист, когато изсъхнат. Този лист става като дъвка, когато се намокри.

Как се ползва желатин на листа

Желатинът на листа често се разглежда като най-лесната форма на желатин за употреба.

На 1 лист желатин обикновено се използва около 100 мл течност.

Начин на ползване:

- Поставя се необходимото количество желатинови листа в подходящ съд;

- Покриват се напълно с хладка вода, като листата не трябва да залепват едно към друго;

- Накисват се за 4-6 минути, докато листата омекнат напълно. Премахва се излишната вода от листата чрез изстискване с ръце и това е! Желатинът е готов за употреба и можете да продължите с рецептата за желиран сладкиш, както е написано;

- Обикновено сместа, в която се добавят готовите за ползване листа желатин, трябва да е над 35°C.

- След като желатинът се разтвори (това може да стане и на водна баня), сместа с желатина се прехвърля в подходящ контейнер и се оставя в хладилника, за да се получи желе.

Не оставяйте желатина да кисне във водата твърде дълго, защото това ще намали неговите свойства. Важно е също при използването на желатин във формата на листа да се помни, че желатинът няма да бъде ефективен, ако не се разтвори напълно във въпросния продукт. Това често се прави и с помощта на топлината на продукта, в който се добавя желатинът.

Ако желатина не се разтвори напълно, ще се получи нежелана текстура в крайния продукт. При добавяне на омекналия желатин към определена смес се уверете, че тя не кипи, тъй като това също ще отслаби свойствата на желатина. Важен момент е получената смес да се охлади за да се получи желе.

С накиснати правилно листи желатин вече може да приготвите вашите любими:

- желирани кремчета;

- желирана торта;

- чийзкейк с желатин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен