Желатинът е продукт, получен чрез варене на колаген. Желатинът съдържа почти изцяло само протеини и неговият уникален аминокиселинен профил го прави много полезен за здравето.
Колагенът е най-разпространеният протеин, открит в телата на хората и животните. Намира се почти навсякъде в тялото, но е най-изобилно в кожата, костите, сухожилията и ставните връзки.
Осигурява здравина и структура на тъканите. Колагенът повишава гъвкавостта на кожата и здравината на сухожилията. Въпреки това е трудно да се яде колаген, тъй като обикновено се намира в неприятни части на животните - свински опашки, крака, уши и т.н.. За щастие колагенът може да бъде извлечен от тези части чрез варенето им във вода.
Желатинът, извлечен по време на този процес, е без вкус и цвят. Разтваря се в топла вода и придобива желеобразна текстура, когато изстине. Това го прави полезен като желиращ агент в производството на храни, в продукти като желета и желирани бонбони. Може да се консумира и като костен бульон или като добавка.
Понякога желатинът се обработва допълнително, за да се получи вещество, наречено колагенов хидролизат, което съдържа същите аминокиселини като желатина и има същите ползи за здравето.
Въпреки това, той се разтваря в хладка вода и не образува желе. Както желатинът, така и колагеновият хидролизат се предлагат като добавки под формата на прах или гранули. Желатинът може да бъде закупен и под формата на листове.
Ако искате да се насладите изцяло на здравословните ползи на желатина, насладете се нашите предложения за пача и аспик.
Коментари