Пармиджано Реджано е най-популярното и най-често използвано сирене не само в Италия, а и на много други места по света. То е твърдо сирене, направено от млякото на крави, отгледани в провинциите Парма, Реджо Емилия, Модена и части от провинциите Мантуа и Болоня, в долините, хълмовете и планините между река По и река Рено.
Млякото, изпратено за преработка, е под постоянно наблюдение, за да се контролира качеството и да се осигурят специалните характеристики, които правят Пармиджано Реджано изцяло естествен продукт, напълно без добавки или консерванти. Пармиджано Реджано е защитено сирене с DOP (защитено наименование за произход). Обозначението с DOP e гаранция, че сиренето е направено от обучени занаятчии, които използват само местни съставки и традиционни вековни методи при направата на това сирене. Колкото повече отлежава сиренето, то придобива типичната си гранулирана, ронлива структура.
Лесна за храносмилане храна е, силно калорично и без лактоза е сиренето Пармезан. Концентрацията му на протеини, витамини, калций и минерали го прави подходящо за консумация от всички възрасти.
След като отлежи 22 месеца, Пармиджано Реджано развива по-силен аромат, който се доближава до този на пресните плодове. Подходящо е също за ароматизиране на ястия като супи и ризото (като може да се настърже в тях).
Пармиджано Реджано, което е отлежало около 30 месеца, има още по-изразен вкус и аромат, и може да се сервира самостоятелно с плодови конфитюри, мед или няколко капки традиционен балсамов оцет от Модена.
Отнема време, за да се направи Пармиджано Реджано, защото всичките му разновидности трябва да стареят най-малко 12 месеца. Основна съставка е в рецепти за лазаня. Пармиджано Реджано се използва в много сосове, кайма за приготвяне на кюфтета и месо.
Винаги купувайте пармезан на парче, от което можете да отрежете у дома според нуждите си. Пармезанът бързо губи своя вкус, когато е настърган. Вакуумно опакованото сирене Пармиджано Реджано се запазва перфектно до датата, отпечатана върху опаковката, когато се съхранява в хладилник. След отваряне то трябва да се обвие в кърпа, за да не изсъхне и да се използва в рамките на 15-20 дни.
Използвайте пармезан за:
Коментари