Шоколадът е любимият афродизиак на повечето хора по света. Сладкото изкушение привлича към себе си безброй почитатели и си осигурява почетно място в кулинарния свят.
Точно заради сладкия си вкус шоколадът често е приспадан към нездравословните храни, които трябва да се консумират умерено.
Истината е, че действително съществуват вредна алтернатива на сладкия десерт, която може да е основен причинител на прекомерното тегло. Такива най-често са шоколадите, които са съставени от подсладители или оцветители, които не влияят благоприятно върху организма.
Черният шоколад неслучайно носи славата на полезен шоколад. Факт за това твърдение може да бъде това, че в неговия състав влизат 3 пъти повече антиоксиданти, отколкото при белите видове.
Полезен ли е за консумация черният шоколад
Отговорът е положителен. Черният шоколад доказано намалява риска от сърдечни заболявания. Според проучвания той е безопасен за консумация, но и дори препоръчителен за спомагане на сърдечните функции. Изследванията сочат, че тъмният шоколад регулира кръвното налягане и намалява рисковете от диабет.
Черният шоколад е също богат на антиоксиданти, като основната функция на тези вещества е да премахнат свободните радикали в тялото. Това, от своя страна, предотвратява процесите на стареене и предпазва от развитието на рак.
Друг полезен ефект от черния шоколад е, че той редуцира нивата на холестерол. Високите нива на холестерол могат да представляват съществен риск за здравето. Те могат да доведат до съсирване на кръвта или запушване на артериите.
Тъмният шоколад обаче действа ефективно, като отпушва запушените съдове и намалява нивата на лошия холестерол.
Още ползи на черния шоколад
- Защитава кожата;
- Укрепва мозъка;
- Спомага за очното здраве;
- Насърчава загубата на мазнини;
- Стимулира настроението.
Затова влагайте редовно черен шоколад, когато приготвяте шоколадови десерти или шоколадови кремове.
И помнете - с черен шоколад се отслабва!
Коментари