Шоколадовият фондан е захарно тесто, направено от истински шоколад и се използва от сладкарите най-вече за украса на торти.
За какво се използва шоколадовият фондан
Използва се за покриване на торти, направата на различни фигурки и декорации. Можете дори да го използвате, за да направите украса от цветя и листа за вашето кулинарно изделие.
Шоколадовият фондан изсъхва бързо, относително стабилен е и задържа формата си. Поради това често се предпочита от сладкарите за изработване на сложни модели и фини детайли при декориране на торти.
От какво е направен шоколадовият фондан
Шоколадовият фондан се прави с бял, млечен или тъмен шоколад, който се разтапя и смесва с царевичен сироп, златен сироп или глюкозен сироп.
Можете да си закупите шоколадов фондан от доставчиците на торти.
Ако решите да използвате шоколадови капки вместо истински шоколад при направата на шоколадовия си фондан, има инструкции на пакета как точно да ги ползвате в рецептата си.
Когато работите с шоколадов фондан, не забравяйте:
- Ако се топи, докато работите с него, спрете и го оставете на хладно място, за да се втвърди;
- Уверете се, че ръцете ви са хладни (поставете ги под студена вода или в купа с лед. Уверете се, че са сухи, преди да започнете да работите отново);
- Поставете шоколада в хладилника за няколко минути;
- Работете в хладна или студена стая.
Как да съхранявате шоколадовия фондан
За да съхранявате шоколадов фондан, който е прясно приготвен, го поставете в херметически затворена найлонова торбичка или кутия и го дръжте на стайна температура до четири месеца.
Ако планирате да го съхранявате за по-дълго, плътно увийте шоколадовия фондан в подходяща обвивка и го поставете в херметически затворена, фризерна чанта или кутия. Така той ще се съхранява във фризера до две години.
Използвайте шоколадов фондан за:
- брауни.
Коментари