Gotvach.bg»Съвети»Как се прави кускус

Как се прави кускус

Как се прави кускус

Кускусът спада към семейството на любимите тестени изделия. Характерното при него е, че е съставено от малки топченца, направени от грис.

Това тестено изделие е основно ястие към културата на Магреб – източно Мароко, Либия, Тунис и Алжир. През годините кускусът преминава през различните култури, като вече е известна храна в по-голямата част от света.

Културните различия обособяват кускуса като различен вид ястие – докато в САЩ кускусът е приеман за паста, то в другите държави е по-скоро отделен вид зърнена храна.

Как се приготвя кускус

В България кускусът е смятан за макаронено изделие с форма на малки зърна. У нас кускусът се приготвя по сходен начин с макароните. Първо се сварява, след което се овкусява със захар и се поръсва със сирене.

Обикновено кускусът се консумира като закуска, заради солено-сладкия вкус на рецептата. Но този вид паста няма нищо общо с оригиналния кускус.

В западните култури кускусът се добавя предимно към салати или ястия с пиле и рецепти за сьомга. То се приема като разновидност на пастата, затова и се приготвя по сходен начин – сварява се и се консумира самостоятелно или като гарнитура към местни ястия.

В Алжир, където кускусът стои на почит, тестеното изделие се консумира предимно под формата на супа или яхния. Често рецептите с кускус представляват зеленчукова супа с кускус или яхния, която е с пълнеж от кускус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Виолета Димова
Навремето често баба ми ми правеше от това ястие.
0
0