Кускусът спада към семейството на любимите тестени изделия. Характерното при него е, че е съставено от малки топченца, направени от грис.
Това тестено изделие е основно ястие към културата на Магреб – източно Мароко, Либия, Тунис и Алжир. През годините кускусът преминава през различните култури, като вече е известна храна в по-голямата част от света.
Културните различия обособяват кускуса като различен вид ястие – докато в САЩ кускусът е приеман за паста, то в другите държави е по-скоро отделен вид зърнена храна.
Как се приготвя кускус
В България кускусът е смятан за макаронено изделие с форма на малки зърна. У нас кускусът се приготвя по сходен начин с макароните. Първо се сварява, след което се овкусява със захар и се поръсва със сирене.
Обикновено кускусът се консумира като закуска, заради солено-сладкия вкус на рецептата. Но този вид паста няма нищо общо с оригиналния кускус.
В западните култури кускусът се добавя предимно към салати или ястия с пиле и рецепти за сьомга. То се приема като разновидност на пастата, затова и се приготвя по сходен начин – сварява се и се консумира самостоятелно или като гарнитура към местни ястия.
В Алжир, където кускусът стои на почит, тестеното изделие се консумира предимно под формата на супа или яхния. Често рецептите с кускус представляват зеленчукова супа с кускус или яхния, която е с пълнеж от кускус.
Коментари