Сиренето тофу, което доскоро беше напълно непознато на българските домакини, днес смело навлиза в дневното ми меню. Името на това соево сирене произлиза от японски и съдържа думите „то“(соеви зърна) и „фу“(сирене). Тази лека храна попива аромата и вкуса на заобикалящите я съставки и сосове и има отлични хранителни качества.
Сиренето тофу е ценен източник на протеини. То се прави от пресечено соево мляко и съдържа всички 8 на брой незаменими аминокиселини. В него има още магнезий, калия, фосфор, натрий и витамини от В групата.
Тофуто може да се консумира сурово, без да се подлага на термична обработка. Просто трябва да се отцеди от водата в която се съхранява, след което да се овкуси с малко зехтин и подправки на вкус.
В традиционната китайска кухня тофуто намира приложение в приготвянето на супи и ястия в уок. Тофуто се комбинира отлично със зеленчуци, риба и месо. Може да приготвите апетитно панирано тофу, печене сирене тофу и дори екзотична салата киноа с тофу и зеленчуци.
Коментари