Целулозата е полезна за нас, като подпомага действието на стомаха и подобрява усвояването на другите полезни хранителни вещества. Тя не се разгражда от стомашните киселини, но в стомашната микрофлора съществуват бактерии, които продуцират ензим, наречен целулаза.
Така целулозата се разгражда до вещества, които могат да бъдат усвоени. Добре е да включим в менюто достатъчно източници на целулоза.
Зеленчуци с богато съдържание на целулоза са почти всички от градинските зеленчуци. Те съдържат онзи вид целулоза, която е нежна и лесно се приема от човешкия организъм.
Градинските зеленчуци са добър източник на целулоза, която не дразни чревната перисталтика и не предизвиква неприятни реакции като подуване или газове.
На първо място, ще споменем картофите, тиквичките, марулята, аспержи, броколи, зеле, репи, карфиол, моркови, лук. Освен тях доматите, чушките и краставиците /които в някои клаификации се считат за плодове/ също са полезен източник на целулоза. Това са все изключително полезни представители на балансираното хранене.
Щастливи сме, че живеем в държава, която е благословена с добри географски показатели.
Произведените родни зеленчуци са висококачествени и достатъчно добре балансирани, за да ни даряват със здраве и дълголетие.
За да сте сигурни, че набавяте достатъчно целулоза в диетата си, редовно приготвяйте постно зеле на фурна или печен карфиол. Вариантите са безброй, само помислете какво ви се хапва.
Коментари