Пестото е на върха при италианските сосове. То е може би най-използваният и разпространен сос в света. Почти няма човек, който да не обича прясно приготвено песто.
Дали обаче пестото може да бъде замразено
Да, може и това има няколко предимства:
- Когато е лято и има изобилие от билки, можете да си набавите и с тях да си направите свежо песто, на което след замразяване ще се наслаждавате и зимата;
- Ако сте направили повече песто от необходимото, най-добрият вариант да го съхраните, е като го замразите;
- Има гаранция, че пестото няма да се развали във фризера. Заради течността, която има в пестото, то ще замръзне на твърда бучка. А когато ви трябва малко, ще се наложи да размразите цялата бучка. Затова е добере да го разделите на порции, в зависимост от това какви са вашите нужди, а след това го замразете в малки кутии. Можете да си замразите песто и във формички за лед, това също е много практично решение, защото лесно може да си извадите кубче песто и да го добавите към ястието, което готвите;
- Когато слагате песто или каквото и да е друго във фризера, то задължително трябва да има етикет;
- Недостатък на замразяването на песто е, че колкото повече стои във фризера, толкова повече губи хубавия си зелен цвят. Това важи най-вече за пестото с босилек. Но това не е проблем. След като го размразите, можете да му сложите още билки, които ще поправят неговия вкус и цвят;
- Ако ще размразявате пестото, това трябва да стане в хладилник и най-добре да е за 1 нощ. Можете да го размразите и в тенджера с вода на много слаб огън.
Вижте точно какви подправки се слагат на песто, а след като забъркате вълшебния сос, може да го използвате за домашната пица или вкусни талиателе.
Коментари