Пестото е много популярно навсякъде по света. Съществуват много рецепти и варианти на песто, но има една класическа рецепта, която е на основата на зехтин, босилек и Пармезан.
За произход на пестото се смята Северна Италия. Този италиански сос е известен още по времето на Римската империя, но за първи път са намерени писмени сведения за него през 1885 г.
От какво точно се прави пестото
Класическото песто Дженовезе се прави по принцип в хаванче, в което се счукват босилек, сол, семена от пиния, чесън, зехтин, както и сирене Пекорино. В някои рецепти кедровите ядки са заменени с орехи, кашу или кедрови ядки, а сиренето може да бъде заменено с пармезан или Грана Падано.
Пестото се използва най-често за подправяне на паста, лазаня, за супи, с крутони или се маже върху брускети.
Във Франция, и по-точно в област Прованс, има рецепта за песто, към която не се добавят ядки.
В Австрия пък приготвят песто от тиквени семки, а в Германия заменят босилека с левруда.
Както и да го приготвите, пестото винаги е идеална добавка към почти всяко ястие.
Коментари