Почти няма човек, който да не обича вкусна и сочна баница. У нас тя присъства на трапезата на всеки празник, а дори и без повод. Бюрекът също е на голяма почит както в българската, така и в турската кухня.
Бюрекът е традиционно ястие в Южната ни съседка, но у нас също много често се приготвя. Има ли обаче разлика между наложена и баница бюрек и каква е тя, ще разберете, ако прочетете този съвет докрай.
Каква е разликата между наложена баница и бюрек
По вид и начини на приготвяне наложената баница и бюрекът имат много допирни точки. Много лесно се приготвят, но също така се предлагат и в почти всяка пекарна у нас.
В големите вериги магазини могат да бъдат намерени баници с най-различни плънки. Разликата между баницата и бюрекът е, че бюрекът, както вече казахме, е част от националната кухня на Турция. Той се приготвя най-често с точени кори или с къпани кори. За разлика от баницата, която може да се прави с много видове плънка, при бюрека най-честата плънка е сирене.
Баницата е част от нашата национална кухня, като нейното приготвяне става най-често с точени кори. Баницата може да е с праз, сирене, яйца, спанак, ориз, различни видове зеленчуци, тиква и др.
За направата на бюрека се използва много масло, а за баницата най-честата мазнина е олио.
И баницата, и бюрекът се приготвят често както за празници, така и без повод - у нас и в нашата съседка. В комшиите ни също много често се приготвя баница, не само турски бюрек.
Рецепти за баница могат да бъдат намерени навсякъде в интернет, но също така могат да бъдат намерени и в тефтерите на баба и мама, които се предават от поколение на поколение.
Каквото и да изберете да приготвите- било то баница с праз или малки бюреци, винаги ще радвате всички вкъщи.
Коментари