gotvach.bg»Съвети»Как да бланширам гъби?

Как да бланширам гъби?

Роси Стоянова 2Роси Стоянова 2
Дарт Вейдър
2433106
Как да бланширам гъби?

Бланширането представлява готварски процес, при който се прави предварителна топлинна обработка на продукти – зеленчуци, плодове и гъби. Целта на самото бланширане е подобряването на качеството на хранителните продукти, които могат да са предназначени както за готвене веднага, така и за консервиране.

Бланширането на гъби става много лесно. Първо трябва да загреете вода на котлона, в която сте сложили малко сол и по желание оцет. След като заври водата, пуснете вътре предварително почистените и нарязани гъби и ги сипете във врящата вода за 1-2 минути.

След това ги извадете с решетъчна лъжица и ги потопете в студена вода, за да се прекъсне процесът на готвенето им. След като вече сте ги бланширали, може да пристъпите към тяхната същинска обработка – готвене или консервиране.

Имайте предвид, че не е много препоръчително гъбите да се консервират, защото дори и да са ядливи, в тях често се съдържат бактерии и ако не сте ги измили и затворили добре в бурканите, може да се получат проблеми. Ако пък сте решили да ги консервирате, задължително ги бланширайте преди това.

Вижте и няколко апетитни рецепти с гъби: пълнени гъби, гъби в масло и гъбена супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати