Един от начините да впечатлите гостите си е да ги изненадате с домашно приготвена питка и то не каква да е, а питка, оформена като цвете. Разбира се, приготвянето на такава питка не е лесна работа, но веднъж след като схванете точния начин за оформянето ѝ, после гарантирано ще смайвате гостите с готовия резултат.
И така,тестото е омесено, втасало и остава само да се оформи питката като цвете. Препоръчваме ви да работите с намаслени ръце, за да не лепне по пръстите ви.
Тестото се разделя на две равни части. От едната част ще се оформи короната, а от другата - листата и вътрешността на питката. Първото парче тесто се разделя на пет еднакви части и всяка топка се разточва на лист с диаметър около 22 см. Разточените повърхности се намазват с масло и се слагат една върху друга. Поставят се в тава, постлана с хартия за печене.
С остър нож се правят четири разреза на тестото, като се започва на 1 см от края, преминава се през средата и се стига до 1 см от противоположния край. Оформят се осем триъгълни сектора, които внимателно се подхващат от средата и се обръщат навън. По този начин се оформя короната.
Взимаме останалата половина тесто. От него се отделя около ¼, от която ще се оформи вътрешността на питката. Останалите ¾ се разделят на 5 топки и се разточват на кори с диаметър около 14 см. Аналогично на оформянето на големия венец, се оформя и малкия.
Разточените листа се мажат с масло, подреждат се един върху друг и се наместват в средата на големия венец. С нож се правят 4 разреза пред тестото и секторите внимателно се обръщат. Внимавате разрезите на големия и малкия венец да се разминават, така че листата на малкия венец да се обръщат между два листа от големия, а не да се застъпват.
От останалото тесто се оформят няколко различни по големина топки, от които се прави центъра на цветето. По желание оформената питка се намазва с жълтък и се пече в предварително загрята фурна до готовност.
Коментари