Пуканките са неизменна част от гледането на филм. Можем да си ги похапваме и по различни други поводи, като освен солени, те могат да бъдат приготвени и по друг начин – с карамелизиране. Карамелизираните пуканки са неустоими и са страхотна алтернатива за онези, които обичат солени пуканки. Но как да си приготвимм вкусните карамелизирани пуканки?
Необходими са ви около 5 чаши готови пуканки, ½ ч.ч. захар, 5-6 с.л. масло, 1 щипка сода за хляб и малко ванилов екстракт по желание. Загрейте слабо фурната – на около 120 градуса. Постелете тавичка за печене с пергаментова хартия. Сложете пуканките в голяма купа, която трябва да е огнеупорна. Разтопете маслото в тиган.
Добавете захарта и бъркайте докато се смеси. Течността трябва да заври. Разбърквайте с шпатула, за да не залепне сместа. Махнете тигана от огъня. В отделна купичка разбъркайте содата, ванилията и разтопеното масло, като всичко отново се слага на котлона. Продължете да бъркате, докато започнат да излизат балончета.
Бъркайте до получаването на гладък карамел. Бавно го изсипете върху пуканките и ги разбъркайте, за да се покрият добре отвсякъде. Сипете пуканките в тавата с хартията и печете в загрятата фурна, докато карамелът добре се абсорбира в пуканките – около 1 час.
Прочети също как се карамелизират ябълки, как да карамелизираме месо или как да си направиш карамелизирани праскови.
Коментари