Вкусно карамелизирани и сочни праскови с намек за канела и бърбън или ром превръщат най-обикновения сладолед в най-съкровения десерт. Ще ви предложа два варианта за приготвянето на карамелизирани праскови.
При първия вариант в средна купа поставяме нарязаните на ивици праскови, лимонов сок - сока на 1/2 лимон, щипка сол и канела. Продуктите се смесват и се оставят настрана. Разтопете масло и захар - 1/4 кафява захар и 3-4 с.л масло в голям тиган при средно висока температура.
Добавете прасковената смес от купата и гответе, като разбърквате от време на време, докато се карамелизират прасковите, отнема около 5 минути. Ако използвате бърбън или ром, добавете към тигана с продуктите и гответе още около 1 минута. При желание се сервира веднага върху сладолед.
При втория вариант ще ползваме праскови от консерва. Изсипете сиропа на прасковите от една консерва с праскови в тиган или малка касерола и варете 8-9 минути, докато започне да се карамелизира. Можете да продължите с прасковите, когато сиропът потъмнее - значи е карамелизиран.
Сложете вътре нарязаните на половинки праскови и добавете сметана - 50 мл готварска сметана. Върнете тигана на котлона, за да почне да се сгъстява отново.
Готвенето отнема 1-2 минути. Махнете тигана от огъня, когато сокът стане кремообразен, а щом прасковите се охладят, карамелът окончателно ще се сгъсти.
Накрая добавете малко лимонов сок за вкус. Сервирайте десерта от карамелизирани праскови на стайна температура, а още по-добре - изстуден.
Виж също как се карамелизират зеленчуци, как да карамелизираш ябълки и как се карамелизира месо, а пък с карамелизираните праскови пробвай непременно нашите прасковени сладкиши.
Коментари