Ромът е напитка, която се приготвя от остатъчните продукти на захарната тръстика /меласа/, също така и от сироп, получен от захарна тръстика, след процес на ферментация, а след това и дестилация.
В повечето случаи бистрият дестилат, който се получава, се сипва да отлежава в дъбови бъчви или бъчви, направени от друг дървесен материал.
За да се получи така характерния тъмен цвят на рома, в бъчвите се добавя и карамел.
Най-известни с производството на ром са Карибските острови, както и Южна Америка. В по-малка степеннромът се произвежда и в Австралия, Индия, остров Реюнион и др. Ромът е част от културното наследство на Западна Индия, а също така бива свързван и с Британският кралски флот, както и с пиратите.
Ромът бива произвеждан в много разновидности. Има леки ромове, които са бели и се използват за направата на коктейли.
За разлика от белият ром обаче, "златният" и по-тъмен ром се упоребяват в кулуинарията.
Онези марки ром, които са с първокласно качество, се пият чисти или с лед. Коктейлите с ром, в чиито състав влиза ароматният алкохол, са следните:
- Акапулко;
- Дайкири;
- Куба Либре;
- Мохито;
- Пиня Колада;
Коментари