Траханата е един от незаслужено подценяваните представители на балканската кухня. Различни рецепти за трахана може да откриете както в сръбската кухня, така и в турската кухня, но най-вече в гръцката кухня, където е традиционни ястие.
Приготвянето на вече направена и изсушена трахана не е никак трудно и не отнема време. Солена или сладка трахана могат да приготвят дори и най-неопитните готвачи, защото това не изисква никакви специални кулинарни умения.
За приготвянето на сладка трахана ви трябват 1-2 шепи обикновена трахана, не зеленчукова трахана или кисела трахана. Те се сваряват до готовност в около 500 мл подсолена вода.
След това водата се отцежда, добавя се 1 ч.ч. мляко и се вари още 1-2 минути. Сладката трахана се подслажда допълнително с мед, сладко по избор или кристална захар, след което се поднася вместо закуска. Още рецепти за трахана може да намерите на нашия сайт.
Коментари