Сметановият сос е универсален и подходящ за пиле, риба, мляко, юфка, пържени ястия, печени десерти и други любими кулинарни изкушения като картофена салата, гювечи и прочие.
Същината на сметановия сос е, че подобрява текстурата на ястието и добавя приятен вкус към него. Той е основната съставка в много източноевропейски гозби. Става страхотен дип за ястия, вариращи от зеленчуци до пържени картофи и др.
Защо се пресича сметаната?
- Една от причините сметаната да се пресича, е поради метода, по който се добавя в соса. Необходимо е да се добавя по правилния начин, за да е сигурно, че ще се получи сос с копринена и гладка консистенция.
Изливането на готварската сметана трябва да става бавно и чрез непрекъснато разбъркване. Освен това не се включва сметана, когато топлината е висока. Подправянето на соса става накрая.
Вместо да се слагат подправките или съставките за гарниране на соса от самото начало, се започва с добавяне на сметаната в тигана и след това екстрите.
Ако използваната сметана е с ниско съдържание на мазнини, има по-големи шансове за пресичане, отколкото когато се използва сметана с високо съдържание на мазнини.
Също така, за да се избегне пресичането на сметаната при готвене, не трябва да се добавят силни киселини в соса.
За да се поправи пресечения сметанов сос се поставя обратно на котлона, добавя се още гъста сметана и се разбива с подходящ прибор. Добавя се и малко количество нишесте или брашно към соса и също се разбива.
Вижте и няколко идеи за:
Коментари