Зеленото кафе е сравнително нов и непознат за България продукт, въпреки че кафето като цяло е сред най-употребяваните напитки в световен мащаб, след водата и чая.
Зеленото кафе не е нищо повече от обикновено кафе, но сурово. Неизпечените кафеени зърна са изключително богати на хлорогенова киселина, която е силен антиоксидант. Освен това редовната употреба на екстракт от зелено кафе води до подобряване на метаболизма, ускорявнате изгарянето на мазнини и намаляване на теглото.
Суровото зелено кафе се консумира под формата на напитка, която всеки може да си приготви в къщи. За целта е добре да раздробите зърната в блендер, за да извлечете повече масла от тях. След това трябва да приготвите малко дестилирана вода, като съотношението зелено кафе/вода е 60 г/360 мл.
Сместа се кипва,след което се оставя да къкри на тих огън под похлупак за 15 минути. Оставя се да се задушава около час, прецежда се и се пие, като дневната доза не бива да превишава 60 мл, разпределени в два приема.
Към него може да се добавя захар, мед и други подсладители. При дразнене или промени в работата на стомашно-чревния тракт е добре да прекратите приема на отварата от зелено кафе.
Коментари