Gotvach.bg»Съвети»Как да разберем кой пъпеш в узрял

Как да разберем кой пъпеш в узрял

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
15272k
Как да разберем кой пъпеш в узрял

Това са четири прости, но много полезни съвета, за да разберем кой пъпеш е узрял:

- Разгледайте кората

Ако има зелени петна по кората, тогава пъпешът не е узрял.

На пъпеша не трябва да има разрези, пукнатини, пробиви или вдлъбнатини. Бактериите и мръсотията могат да попаднат вътре през дупките. А очевидните вдлъбнатини показват, че пъпешът е презрял или е бил неправилно транспортиран;

- Натиснете пъпеша

Презрелият или дори разваленият пъпеш има твърде мека кора, а неузрелият има много твърда кора. При натискане от противоположната страна на опашката зрелият плод е леко пружиниращ и не променя цвета си;

- Помиришете пъпеша

Пъпешът трябва да мирише на мед. Мнозина също улавят нотки на круша, ананас и ванилия в аромата му.

Ако изобщо не усещате сладка миризма, тя е много слаба или пъпешът излъчва тревист аромат, значи е неузрял.

Но ако ароматът е много силен, това значи, че пъпешът е презрял.

- Претеглете пъпеша в ръката

Зрелият и сочен пъпеш ще бъде тежък. Ако избирате от няколко, които изглеждат еднакво, дайте предпочитание на този, който тежи повече. Също така теглото е показател за съдържанието на захар в плода.

Вижте още:

- Калоричен ли е пъпешът;

- Как да съхраняваме пъпеши?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати