Повечето хранителни вещества са скрити под и в кожата на краставицата, затова не е нужно да се бели краставицата. Но краставиците от супермаркета са пръскани с химикали през периода на тяхното узряване, а те винаги прониква в кората им.
Така че винаги е добре да белите тези краставици.
Органичните или домашно отгледаните краставици обикновено не съдържат пестициди и други вредни елементи, проникнали в зеленчука.
При тях не е нужно да се бели кората им - достатъчно е обилно измиване с течаща вода.
Ако искаме да обелим краставицата си, първо, отрязваме основата на стъблото с остър нож. Краставиците естествено образуват горчиви вещества в основата на стъблото, които могат да направят цяла краставица негодна за консумация при определени обстоятелства.
Измиваме старателно краставицата под течаща вода. Отстраняваме стъблото отгоре. С остър нож за почистване или белачка за зеленчуци белим краставицата отгоре надолу.
След всяко обелване завъртаме краставицата.
Можем да оставим тясна ивица зелена кожа между белените участъци. Тези „шарени “ краставици изглеждат интересно в салата или като декорация на бюфет.
Трябва незабавно да обработим обеленате краставици за направата на нашите салати с краставици или предястия с краставици.
Вижте още: Защо горчат краставиците?
Коментари