Gotvach.bg»Съвети»Каква е разликата между моцарела и бурата?

Каква е разликата между моцарела и бурата?

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
15272k
Каква е разликата между моцарела и бурата?

Моцарелата и буратата са две „перли” на италианското млекопроизводство. Някои хора, виждайки сирената, смятат, че тези два продукта са абсолютно сходни. Въпреки сходния им външен вид и няколко общи качества, има големи разлики между тези две пресни сирена.

Буратата винаги се прави от същото тесто като моцарела, но в този случай тестото действа единствено като обвивка на пълнежа. Вътре в бурата има мек и кремообразен пълнеж, страчатела, смес от накъсани парчета от същото тесто и гъста сметана.

Моцарелата има по-фин вкус и по-еластична консистенция, буратата е много по-меко и вкусно сирене, но поради наличието на сметана е много по-калорично.

Освен това бурата има много по-кратък срок на годност от моцарела - само няколко дни. Лесно е да се разбере, че сиренето вече е остаряло - главите се покриват с хлъзгава слуз с жълтеникав оттенък и след няколко дни се появява неприятна миризма.

Ако планирате да правите пица, прясната моцарела е най-добрият вариант, защото е по-евтина от бурата, а разтопената бурата губи характерната си контрастна текстура.

Бурата се сервира най-добре сурова и цяла, за да се насладите напълно на текстурата и вкуса на това сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати