Какво е френска преса?
Френската преса е цилиндричен, малък уред с бутало и вградена филтърна решетка, която пресова гореща вода, през смляно кафе. Създава земен, богат вкус на ежедневната чаша кафе.
Как се работи с френска преса?
Започва се, като се постави френската преса върху суха, равна повърхност. Хваща се здраво дръжката, след което се издърпва буталото (капачето) и се отстранява от пресата.
След което се добавя една препълнена супена лъжица (7-8 грама), средно едро смляно кафе (и захар, за който обича кафето с нея) в уреда на 200 мл вода. Или съотношение 1:12 смляно кафе към вода.
След това се налива част от горещата вода, предвидена за кафето, но не кипяща (около 95°С). Разбърква се!
Следва внимателно да се постави буталото (капачето) отново в съда, като се спре точно над водата и смляното кафе (все още не се потапя буталото до долу) и се оставя така да престои 3-4 минути. После се премахва капачето и се долива останалата вода.
Поставя се отново и накрая се натиска бавно буталото надолу бавно и внимателно, като се упражнява постоянен натиск.
След всяка употреба се измива френската преса с вода и мек почистващ препарат и се подсушава старателно.
Коментари