Gotvach.bg»Съвети»Как се прави кафе във френска преса

Как се прави кафе във френска преса

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94229885
Как се прави кафе във френска преса

Какво е френска преса?

Френската преса е цилиндричен, малък уред с бутало и вградена филтърна решетка, която пресова гореща вода, през смляно кафе. Създава земен, богат вкус на ежедневната чаша кафе.

Как се работи с френска преса?

Започва се, като се постави френската преса върху суха, равна повърхност. Хваща се здраво дръжката, след което се издърпва буталото (капачето) и се отстранява от пресата.

След което се добавя една препълнена супена лъжица (7-8 грама), средно едро смляно кафе (и захар, за който обича кафето с нея) в уреда на 200 мл вода. Или съотношение 1:12 смляно кафе към вода.

След това се налива част от горещата вода, предвидена за кафето, но не кипяща (около 95°С). Разбърква се!

Следва внимателно да се постави буталото (капачето) отново в съда, като се спре точно над водата и смляното кафе (все още не се потапя буталото до долу) и се оставя така да престои 3-4 минути. После се премахва капачето и се долива останалата вода.

Поставя се отново и накрая се натиска бавно буталото надолу бавно и внимателно, като се упражнява постоянен натиск.

След всяка употреба се измива френската преса с вода и мек почистващ препарат и се подсушава старателно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати