Много десерти, сладкиши и торти се напояват допълнително с карамелизиран сироп, за да станат още по-сочни, вкусни и изкусителни. Приготвянето на карамелизиран сироп доста прилича на карамелизирането на захар, но има някои съществени разлики, които се изразяват както в технологията на карамелизиране, така и в плътността на получения продукт.
Карамелизираният сироп по правило е по-рядък от карамелизираната захар. Неговият вкус може да е обогатен допълнително с коняк или друг ароматен алкохол, също с кафе и/или сметана.
За приготвянето на карамелизиран сироп ви трябват кристална захар, гореща вода и ароматен алкохол. Стандартната рецепта за карамелизиран сироп включва 3 с.л. захар, 1 ч.ч. гореща вода и 1 с.л. коняк.
Захарта се карамелизира в дебелостенен тигана на средносилен огън, след което се добавя горещата вода. Смета се кипва няколко минути, за да се хомогенизира добре, след което се ароматизира с алкохола и се оставя да се охлади.
Поправило студените блатове за торта се сиропират със студен карамелизиран сироп (за разлика от принципа на сиропиране на баклави или реване, където студената баклава се сиропира със захарен сироп или обратното).
Вижте също няколко тайни за приготвяне на перфектния карамел или научи защо захарта понякога не се карамелизира.
Коментари