Gotvach.bg»Съвети»Защо захарта НЕ се карамелизира?

Защо захарта НЕ се карамелизира?

Защо захарта НЕ се карамелизира?

Опитвате да си направите карамел у дома, но нещо не е наред? Нека Ви помогнем.

Ето няколко грешки, които могат да Ви попречат да постигнете добри резултати при карамелизирането на захар и как да ги избегнете.

1. Използвате тънък съд

Тънките съдове се нагряват неравномерно, това може да доведе до изгаряне на част от захарта, преди останалата да се е разтопила. Вместо това изберете здрав метален съд с тежко дъно (например, съд от неръждаема стомана);

2. Не използвате чиста тенджера

Ако в нея има няколко трохи или сте го ползвали преди това за нещо друго, това ще попречи на Вашия карамел да има гладка текстура или изобщо да се получи добре.

3. Използвате друг тип захар, която не е бяла рафинирана

Другите видове захар могат да станат на бучки и да не се стопят толкова лесно, или да загорят. Заложете на обикновената за най-добър резултат.

4. Разбърквате захарта

Ако карамелът стане на зрънца, захарта вероятно е кристализирала. Молекулите на захарозата в трапезната захар имат силна склонност да се слепват в плътни, подредени кристали. Вместо да разбърквате, внимателно завъртете съда, който ползвате. Вземете намокрена четка за сладкиши за да мокрите стените на тенджерата. Това ще предотврати захаросването.

5. Не сте уцелили температурата

Ако котлонът е твърде слаб, или твърде силен, тогава карамелът може да не се получи, вероятно е да загори или да има горчив вкус.

Ако ви харесва вкусът на карамел, то определено ще ви допаднат и тези:

- карамелени сладкиши;

- крем карамел;

- карамелени торти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати