Алкалната среда в организма е от изключително и жизненоважно значение за здравето и дълголетието. Ако организмът ви поддържа предимно киселинна среда, това е голяма предпоставка за развитие на диабет, хипертония, рак, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, хормонален дисбаланс, бъбречни проблеми и др.
Диетата влияе върху нивото на рН на кръвта, като някои храни имат киселинно-формиращ ефект, а други насърчават алкалността. Консумацията на по-малко киселинно-образуващи храни и повече алкални храни може да подобри здравето.
Най-добрият начин за насърчаване на алкалността в тялото е да се ядат много пресни плодове и зеленчуци, които са най-алкалните от всички храни.
Половината чиния трябва да е пълна при всяко хранене с листни зеленчуци, броколи, карфиол, патладжан, аспержи, целина, лук, чушки и репички. Спанакът и къдравото зеле са едни от най-алкалните зеленчуци.
Някои ядки и семена имат алкален ефект, докато други са киселинно-образуващи.
Бадемите, пресните кокосови орехи и кестените насърчават алкалността в тялото, но орехите, пеканите, кашуто, шамфъстъците и фъстъците са киселинно-образуващи.
Повечето млечни продукти са киселинно-образуващи, но суроватката, страничен продукт от производството на сирене, е алкална.
Прясното безсолно масло и козето мляко също са алкално-насърчаващи. Маргаринът и непреработените студено пресовани масла са алкални, както екстракт от ванилия, яйца и непреработена морска сол.
Повечето билки също са алкални.
Алкалните напитки включват плодови и зеленчукови сокове, кафе, чай, минерална вода и червени и бели вина.
Коментари