Кой не е чувал за филе Елена, кой не го е пробвал с една ракия или чаша отлежало домашно вино? Който го е опитал, винаги повтаря.
Всъщност името на филе Елена подлъгва, че е от еленско месо. Наименованието на прословутото мезе идва от Еленския балкан и по-специално от град Елена,закъдето то е много характерно. За щастие не е необходимо да ходим чак до град Елена, за да си го купим или да си хапнем.
Филе Елена се приготвя от качествено свинско месо и е напълно възможно да си го приготвим дори и сами у дома.
Като за начало ни трябва прясно свинско контра филе, което трябва да осолим за около 2-3 дни, а може и повече, в зависимост от големината му. След това месото се изкисва, измива и остава да го изцедим и да го нанижем на конци.
Преди обаче да го нанижем и оставим да се суши, трябва да го овкусим с подправки. Те се най-важното за неповторимия му вкус.
Еленските майстори пазят в тайна точното съотношение на ароматните подправки, които се слагат на филе Елена. Но от елинчани знаем, че най-често използваните подправки за филе Елена са черен пипер,червен пипер и чубрица, като съотношението е 1:1:1. Подправките се смесват, месото се овалва от всички страни и се оставя да поеме от аромата им.
И така овкусени филенцата са готови да увиснат на чист еленски въздух. След няколко седмици можем да го свалим. Но макар и да нямаме елински въздух, то и на друго място пак ще стане уникално вкусно. И не трябва да забравяме че най-добрата приятелка на еленското филе е еленската мускатова и приятна компания.
Коментари